Niet elke vertraging is een file

Niet elke vertraging is een file

Op zaterdag 7 januari 2017 was het een groot deel van de dag spekglad in Nederland. Code oranje werd uitgeroepen en rijkswaterstaat adviseerde mensen om alleen op pad te gaan als het echt nodig was.

Aan het aantal ongevallen (meer dan 400 alleen al op de rijkswegen) was te zien dat niet iedereen zich aan die oproep kon of wilde houden. De verschillende routeplanners met live verkeersinformatie lieten grote vertragingen zien. Maar betekende dat dat het hele land vol stond met files?

Het is een beetje hoe je een file definieert, maar in het algemeen heeft iedereen dan vooral veel auto’s in zijn gedachten. Het is maar de vraag of dat zaterdag ook het geval was. Het lijkt eerder aannemelijk dat mensen vooral hun snelheid aanpasten en daarmee ruim onder de “free flow” snelheid kwamen. Vertraging is daarmee niet altijd hetzelfde als een file.

Het zou interessant zijn om deze ijzeldag nog eens met historische data te bekijken, zowel voor het hoofdwegennet, als voor het onderliggend wegennet. Pasten de automobilisten op de snelweg de snelheid beter aan dan op het onderliggend wegennet? Op die laatste wegen zijn immers geen matrixborden om de automobilisten te informeren.

Heeft u interesse in zo’n onderzoek voor (een deel van) uw wegennet? Neem contact op.