Verkeersveiligheidskompas

Het verkeersveiligheidskompas biedt op een eenvoudige manier inzicht in de geregistreerde ongevallen (BRON). De kaart opent met locaties waar in vijf jaar tijd minimaal drie letselongevallen zijn geregistreerd.

Ongevalconcentraties

Door in het vak “gemeente/regio” de naam van je gemeente of regio te kiezen zoomt de kaart daar naartoe en selecteert alleen de ongevallen in dat gebied. Door te spelen met het schuifje kun je meer of minder locaties in beeld krijgen. Met de knoppen erboven kun je bijvoorbeeld bepalen of je alleen ongevallen op gemeentelijke wegen wilt zien, of op alle wegen. Zo’n zelfde keuze is er voor het regiem (30, 50 enz) en voor kruispunt/wegvak.

Niet alle ongevallen zijn op de goede plaats geregistreerd. Wij kiezen ervoor om die ongevallen, die misschien niet precies op die plek zijn gebeurd, wel te laten zien. Die keuze heet “exact/nabij”. Op die manier gaat er minder informatie verloren en kun je bijvoorbeeld goed zien hoeveel ongevallen er zijn gebeurd in een gebied of op een route. Ga je met een individuele locatie aan de slag en wil je zekerder zijn over de locatie, maak dan de keuze “exact”.

Er zijn ook ongevallen waarvan alleen bekend is dat ze ergens in de gemeente zijn gebeurd. Deze worden op een willekeurige plaats op de kaart gezet. Door de keuze “alle situering” te maken worden deze zichtbaar.

Een lijst maken

Van elke view in de kaart kun je een lijst laten maken. Als je veel locaties in beeld hebt kan dat wat langer duren. Door de lijst te kopieren en te plakken kun je er bijvoorbeeld in word of excel mee verder. We werken nog aan een exportmogelijkheid.

We vinden het belangrijk dat lijst goed leesbaar is. We hebben daarom veel aandacht besteed aan de omschrijving van de locatie. Soms, bijvoorbeeld bij de gemeentegrens, gaat dat niet goed, maar meestal levert het een goed bruikbare omschrijving op. Heb je tips voor deze lijst? Laat het ons weten.

Accenturen in plaats van selecteren

Vaak wordt bij ongevalsanalyses geselecteerd op kenmerken, bijvoorbeeld alle ongevallen met fietsers. Onze ervaring is dat er dan soms zo weinig overblijft dat het eigenlijk niets meer zegt. We denken daarom dat het beter werkt om eerst locaties op de kaart te laten zien waar meerdere ongevallen zijn geregistreerd en daarvan aan te geven of een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld fietsers) bij een of meer van de ongelukken betrokken is. We noemen dat accenturen. Zo kun je bijvoorbeeld snel inzicht krijgen in ongevallen op veelgebruikte fietsroutes naar scholen.

Details over ongevallen

Bij een locatie geeft de mouse-over (op de tablet “on-click” een eerste samenvatting wat er op een locatie is gebeurd. Dubbelklikken geeft een uitgebreidere omschrijving en laat bijvoorbeeld zien of het enkelvoudige ongevallen of ongevallen met een andere botspartner zijn.

We werken nog aan een eenvoudige manier om meer detailinformatie over de geregistreerde ongevallen te laten zien. Heb je wensen voor zo’n overzicht, laat het ons dan weten.